Is de huishoudaccu slecht of werkt het solarpaneel niet?
10-12-2017
We kregen de vraag van de klant: Is de huishoudaccu slecht of werkt het solarpaneel niet? Recentelijk hebben we een nieuwe huishoudaccu laten plaatsen, echter na 1 a 2 dagen is de huishoudaccu leeg. Dit terwijl het lampje van de solarregelaar aangeeft dat de huishoudaccu opgeladen wordt.

Een eerste meting laat zien dat de huishoudaccu goed is. Vervolgens hebben we gemeten hoeveel energie het solarpaneel geeft. Dit bleek nagenoeg nul te zijn. Conclusief solarpaneel defect. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen, koop maar een nieuw solarpaneel echter vanuit ons vakgebied willen wij bij Vodeg dan graag weten wat is er echt defect. Na het demonteren van het paneel konden we de aansluitingen van de bedrading gaan bekijken. Zie de eerste foto. Als je op de foto zelf klikt, krijg je een grotere afbeelding te zien. De draad aan de rechterzijde ziet er goed uit, echter de draad aan de linkerzijde niet. Deze draden zijn bevestigd met veerklemmen. Wel lekker makkelijk en snel aansluiten. Alleen, door de trillingen van de camper tijdens het rijden, misschien niet zo'n slimme keuze.

In de tweede foto kan je zien wat er van de aansluiting zelf over is. Zo's aansluitpaneel is niet eenvoudig te vervangen. Ook het plaatsen van nieuwe veerklemmen is niet mogelijk. Dus toch maar een nieuw paneel of.... De draden direct op de aansluitstrips van het paneel solderen. Een gegarandeerde goede verbinding die niet meer los kan trillen. Zie de derde foto.

Terugroepactie Truma gasfilers EN noodzaak gasfilters
12-10-2017
In 2016 heeft Truma een terugroepactie gestart naar aanleiding van mogelijk scheurtjes in het huis van de Truma gasfilters. Het gaat dan specifiek om gasfilterhuisjes zoals afgebeeld in de linkse foto. Het gaat om het doorkijkglaasje, wat is aangeduid met de pijl. Dit glaasje zou in extreme omstandigheden kunnen scheuren.

Dit soort huisjes worden vervangen door gasfilterhuisjes zonder kijkglaasje. Heeft u nog zo'n gasfilterhuisje, neem even contact op met uw leverancier of met Truma. Dan wordt dat gasfilterhuisje over het algemeen kosteloos vervangen.

Daarnaast zijn er nog steeds personen die beweren dat zo'n filter geen zin heeft. Door die terug roep actie, hebben we best veel gasfilterhuisjes vervangen. Zoals je op de tweede foto kan zie werken die gasfilters echt. Als op de foto klikt krijgt u een grotere afbeelding te zien. Het filterhuis rechts boven is de enige zonder dat we olie aantroffen.

Belangrijk advies: laat minimaal elke twee jaar het gassysteem afpersen waarbij dan meteen onderhoud kan plaats vinden op de gasfilters.

Werkt alles wel goed in onze camper?
10-10-2017
Deze klant had de camper tweedehands bij een camper dealer gekocht. Om iets meer zekerheid te hebben kwam hij bij ons voor een uitgebreidde camper controle.

Tijdens het testen bleek dat er geen energie van de solarregelaar af kwam. Dus kwam de vraag: werkt het solarpaneel wel? Omdat te controleren, wil de wij kijken welke spanning van het solarpaneel af komt. Die bleek vreemd genoeg goed te zijn. Zie de eerste foto. Toen we wat beter op de solarregelaar gingen kijken, bleek de rode draad van het solarpaneel op de "-" van de regelaar aangesloten te zijn en de zwarte draad op de "+" van de regelaar. Zie de tweede foto. Door hierop te klikken krijg je een grotere afbeelding te zien.

Door simpelweg even de draden +/- te wissellen kon dit systeem nu voor het eerst werken. Wel jammer, dat de vorige eigenaar van de camper (die het solarsysteem had laten installeren bij een bedrijf) er niet 1 dag plezier van heeft gehad.