Accu's vergelijken
18-12-2017
Nog steeds krijgen wij de vraag, welk type accu is het beste? De keuze voor type accu is van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het type acculader dat in de camper zit. Maar kijk ook naar een eventuele gemonteerde solarregelaar en de grootste stroom verbruikers.

Hieronder staat de geschiktheidstabel van Exide. Door op de afbeelding te klikken krijgt deze groter in beeld. Zoals je kan zien is de AGM (Maxxima) een krachtinge accu. Perfect voor het starten van een camper. Dit wordt aangeduid door de grootte van de rode balk. De tractie accu / loodzuur accu (Multicraft) is een zwakke accu, als je te minste naar de totale capaciteit van de accu kijkt. Het is zelfs de slechtste startaccu.

Als we naar de geschiktheid voor verzorgingsenergie (de grootte van de groene balk) gaan kijken, dan komt de GEL accu als beste er uit. De tractie accu (Multicraft) komt op een goede tweede plaats. De AGM accu (Maxxima) komt dan slechts op een derde plaats. Alleen deze specificatie is bij velen onvoldoende bekend.

Regelmatig krijgen we dan weer reacties van, maar mijn dealer zegt... Helaas, duidelijk geen echte elektrotechnicus. Dan worden er ook nog testen gepubliceerd waarbij het vrijwel onmogelijk is voor de consument om de suggesties en de echte informatie te kunnen scheiden. Deze "vergelijkingstesten" worden vooral gedaan door bedrijven die bepaalde type accu's niet in hun assortiment hebben zitten.

Wij zijn vooral geintresseerd in vergelijkingstesten van fabrikanten waarbij ze hun eigen producten onderling vergelijken. Zoals de vergelijking in de linkse afbeelding, de specificatie van Exide accu's. Exide is echt niet de enige fabrikant die bereid is om hun informatie te delen. Neem bijvoorbeeld Victron Energy. Ook zij publiceren vergelijkingstesten, zoals die in de tweede afbeelding. Als ze de test herhalen maar dan met een hoge oplaad- en ontlaadstroom, zoals bij een startaccu, dan zal de AGM-accu er beter uitkomen.

Conclusie: De GEL-accu en de tractie-accu zijn vaak de betere keus als huishoudaccu. Dit wil niet zeggen dat andere type accu's, zoals AGM-accu's, niet werken maar er zijn betere keuzes. Het aller belangrijkste blijft, dat er goed naar de volledige elektrische installatie gekeken moet worden voordat je het type huishoudaccu kiest. (Dit in tegenstelling tot wat er bij een groot aantal bedrijven gedaan word.)

Het nieuwe black solar paneel, 30% meer energie! Toch....
12-10-2017
Regelmatig worden er nieuwe producten op de markt gebracht. "Natuurlijk" zijn die nieuwe producten veel beter dan wat we al hadden. Althans dat is wat de fabrikanten ons willen doen geloven. Helaas zijn wij van Vodeg Camper Products niet zo goed gelovig. Wij houden meer van meten, testen en vergelijken. Dit stelt ons in staat om onze klanten zo eerlijk en goed mogelijk voor te lichten.

Nieuw: Reeds een paar jaar zijn er black solarpanelen te koop. Ze zijn wat duurder en beloven een hoger rendement. Het nieuwste black solarpaneel geeft 30% meer energie, althans volgens de fabrikant! Wij zijn altijd opzoek naar de betere producten voor onze klanten. Misschien is het tijd om voortaan het nieuwste black solarpanelen te gaan aanbieden. Laten we eerst dat nieuwste black solarpaneel maar eens vergelijken met het "standaard" hoog rendement solarpaneel dat wij al meer dan 7 jaar verkopen (sinds 2010). Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te doen leggen we de twee solarpanelen direct naast elkaar zodat ze dezelfde hoeveelheid licht krijgen. Zie de linkse foto. Als u op de foto klikt krijgt u de afbeelding groter in beeld. Ook worden beide solarpanelen met de zelfde bekabeling op twee identiek solarregelaars en accu's aangesloten.

Het test resultaat: Het black solarpaneel zou volgens fabrieksspecificatie 160Wp geven. Ons standaard solarpaneel zou volgens fabrieksspecificatie 155Wp geven. Theoretisch zou volgens de fabrieksspecificaties van de solarpanelen ons huidige standaard solarpaneel zo'n 3% minder energie geven. Praktisch, het gemeten resultaat is.... het black solarpaneel geeft 10% minder energie dan ons "standaard" solarpaneel. Zie de tweede foto. Dus in plaats van 30% meer energie geeft het in werkelijkheid 10% minder energie.

Conclusie: Wij adviseren onze klanten toch maar om voor ons standaard hoog rendement solarpaneel te gaan. Hogere energie opbrengst en een lagere aankoopprijs.